piektdiena, 2011. gada 21. janvāris

galda kultūra

Pareizi uzklāts galds ir svarīgākā svinību sastāvdaļa. Tāpēc šodien vēlos runāt par galda kultūru, precīzāk par galda klāšanu. Katrs no mums jau no bērnības zin kā jāuzvedās pie galda, taču pienāk arī tāds vecums, kad jaunām saimniecēm pašām ir skaisti jāklāj galds greznām svinībām. 
Domāju, ka daudzi man piekritīs, ka mājās gatavots ēdiens ir daudz garšīgāks nekā restorāna piedāvājumā esošā maltīte. Līdzīgi ir ar galda servēšanu.   Gatavojoties skaitām svinībām, ir tik patīkami izvilt no kumodes vecmammas izšūtās salvetes un mammas grezno servīzi.  Piemeklēt skaistu galdautu un parūpēties par to, lai galdu rotā svaigas puķes. Uzmeklēju shēmu ar aprakstu par galda piederumiem, varbūt kādam no maniem lasītājiem tas varētu noderēt, dodoties uz svinīgām pusdienām, neapjukt raugoties uz vairākiem nažiem un dakšām pie sava šķīvja. Uzskatāmais materiāls palīdzēs arī saimniecēm pareizi novietot daudzos nepieciešamos galda servēšanas piederumus.
1.Šķīvis, kas paredzēts maizes, grauzdiņu un citu miltu izstrādājumu pasniegšanai 2. Dakša zivju ēdienam 3. Galda dakša 4. Šķīvis, uz kura virsū tiek likti visi pasniegtie šķīvji ar ēdienu 5. Šķīvis otrajam ēdienam 6. Zupas šķīvis 7. Galda nazis 8. Zupas karote 9. Nazis zivju ēdienam 10. Konjaka glāze 11. Glāze sarkanvīnam 12. Glāze baltvīnam 13. Šampānieša glāze

Bon appétit, dārgie lasītāji!

info šeit

2 komentāri:

  1. sveiki,esu kreile tapēc parasti izvairos no zivju ēdieniem,vai izvēlos fileju.

    AtbildētDzēst